fbpx

2024'ün EN İYİ İngilizce Öğrenme Platform Yazısını İncele

Şimdi İncele
GenelOnline İngilizce

Yapay Zeka İle İngilizce Konuşmak: Hangi Uygulamalar Faydalı?

Yapay zeka İle İngilizce öğrenmek mümkün mü? Bu süreci yapay zeka teknolojisi ne kadar kolay kılacak? Peki bu teknolojik gelişmeyi eğitime en iyi hangi platformlar adapte edecek? Sormamız gereken pek çok soru, ve her gün karşımıza çıkan yanıtlar var. Yapay zeka gelişiyor gelişmesine; fakat günümüzün eğitim anlayışını da epey bir değiştiriyor. Bizim de konumuz İngilizce öğrenmek; peki yapay zeka bize nasıl bir katkı sağlayacak? Bugünkü konum, yapay zeka ve İngilizce eğitimi. Sektördeki son gelişmeleri size aktarırken, yapay zekadan faydalanan uygulamaları size tanıtıp kısaca değerlendireceğim. Haydi başlayalım!

Yapay Zeka İle İngilizce Konuşmak Mümkün Mü?

yapay zeka ile İngilizce öğrenmek

Bugünkü sorumuz, yapay zeka ile İngilizce öğrenmek ve konuşmanın olasılığı üzerine gelmiş. Yapay zeka teknolojisi hızla gelişip hayatımıza nüfuz ettiği kadar, iletişimin de hızlı olmasıyla herkesin bildiği bir konu haline geldi. Yaptıklarına hayran olduğumuz bu yapay zeka teknolojisi, doğru ellerde çok faydalı sonuçlar çıkarabilir. Kısacası, yapay zeka sadece sanatçıların sesini taklit etmek ve farklı şarkılar söyletmekten çok ama çok daha fazlasını yapmaya kâbil. Elbette, eğitimde de yansımaları var.

Yapay zekanın en iyi olduğu konulardan biri de, dil bilimi alanında. Saniyelik çevirilerde neredeyse hiç hata yapmıyor, bunun üzerine önerilerde bulunuyor. Analiz yeteneği insan becerilerini aşan yapay zeka, elbette siz İngilizce öğrenesiniz diye de uygulamalara entegre ediliyor.

Ancak ChatGPT 4o ile bu tarz entegrasyonları gündemden düşürecek gelişmeler meydana geldi. Bu yeni OpenAI projesi, tamamen dil öğrenimine odaklı bir lansmanla karşımıza çıktı. Yani, ben size dil öğreteceğim dyen bir program var elinizde. Şimdi bunun detaylarına bakalım.

Chatgpt 4o İngilizce Öğretme Konusunda Neler Sağlıyor?

Az önce belirttiğim gibi; bu teknoloji ancak ve ancak doğru ellerde bir fayda sağlayabilir. Bunu da ChatGPT yapabiliyor mu? Aslında son güncellemeyi incelediğimde, bir önceki araca göre dil eğitimine odaklı bir yapı görsem de, maalesef üzerine koyamamış. Evet, gel dil öğrenelim diyor. Ama kullandığı data ve kapasite olarak bir önceki sürüme kıyasla aynı. Çevirinin yanı sıra, bir ekstra sağlamıyor. Yalnızca sonuç veriyor ve o sonucu eğitim sağlama amaçlı işleyemiyor. Alıcı olarak pasif bir şekilde seyrediyorsunuz ama doğru bir şekilde eyleme geçmekte zayıf kalıyorsunuz.

ChatGPT 4o Dil Eğitiminde Hangi Kritik Özelliklerden Mahkum?

  • Chatgpt 4o seviyenize uygun bir şekilde konuşmuyor.
  • Chatgpt 4o yalnızca konu anlatımı veriyor. Konuda geçen kuralı ya da kelimeleri nasıl kullanmanız gerektiğine dair öğretici bir eylemde bulunmuyor. Yani bir konu anlatımı kitabı gibi düşünebilirsiniz.
  • Chatgpt 4o yanlışları işaret etse de, bunların kökenine inip doğrusunu gösterme konusunda yetersiz.
  • Sıfırdan dil öğrenecekler için özellik sağlamakta yetersiz kalıyor.

Her ne kadar bu son araç dil öğreniminde daha fazlasını vaat etse de, yine de asli amacı bir öğretmen olmak değil. Şu aşamada zaten kimse öğretmenin yerine geçemez, biraz daha zaman tanımalıyız teknolojiye. Yani öğretici olsun diye getirilen bir inovasyon olmadığı için, tüm öğrenim süreci yalnızca yüzelsel ve ezberci olarak kalıyor.

Yapay Zekayı Eğitime Entegre Etmiş Uygulamalar

Bu platformda genel olarak İngilizce öğrenebileceğiniz uygulamaları size tanıtıyorum. İşte bu noktada online platformların avantajı bir kere daha öne çıkıyor. Teknoloji ile İngilizce eğitimi bir araya gelince verim elde etmek daha kolay oluyor. Yurt dışında öğrenmek ile de kıyaslayınca, cüzdanınız da gülümsemeye başlıyor.

Konumuza odaklanacak olursak, bu yazıda incelediğim bazı uygulamalar ya tamamen yapay zeka üzerine kurulmuşlar, ya da bu gelişmeyi programa dahil etmişler. Bu şekilde daha iyi bir eğitim sağlamayı vaat etmelerine karşın har birinin izlediği farklı bir strateji var. Hani konularda daha efektifler? Benzerlikleri ya da farklılıkları neler? Gelin şimdi yapay zeka ile içeriklerini zenginleştirmiş bu uygulamaları tek tek inceleyelim.

FLAI & Flalingo

flai ile İngilizce öğrenmek

İlk inceleyeceğimiz uygulama Flalingo ve çok kısa zamanda öğrencilerle buluşturacağı FLAI oluyor. Flalingo, yapay zekayı eğitim sistemine daha çok analiz avantajı sağlayarak entegre ediyor. Öğrenciler yine bire bir derslerine bir hocayla katılıp, konuşarak öğreniyorlar. Fakat bir misafirleri daha var: FLAI. Ders sürecinde öğrencinin tepkilerini ve yanıtlarını takip eden FLAI, çok yönlü bir rapor çıkarıyor. Öneriler ve ödevler de dahil olmak üzere temel konularda istatistiksel bilgi de sağlıyor. Örneğin hangi gramer konusunda hata yapıldığından, hangi seslerin telaffuzuna yoğunlaşılması gerektiğine kadar tüm merak edilenleri sağlıyor.

Özetleyecek olursak, öğretmen ve öğrencinin bu raporu da izlemesiyle doğru bir İngilizce haritası çiziliyor. Böylelikle öğrenciler zayıf olduğu noktaları bilip daha da iyileştirmeye çalışırken, iyi olduğu konu tekrarına daha az zaman harcıyor. Sonuç olarak, kısa zamanda çok daha fazla yol katediliyor. Bu konuda detaylı bir FLAI analizi ve rapor örneğini incelemiştim. Tıklayarak gerekli detaylara ulaşabilirsiniz.

Ayrıca, FLAI chatgpt gibi çalışmayıp bambaşka bir deneyim sunmayı hedefliyor. Yani, bir sonraki aşamada tanıttığım uygulamalar için “Chatgpt’den farkı ne” diye sorabilirsiniz. Ama FLAI, ortaya bir fark koyuyor. Bu fark da İngilizce öğreniminin seyri, ödevlendirme ve geliştirme odaklı bir rapor sunuyor olması.

Cambly AI

cambly-ai

Elbette Cambly de trendi yakalıyor ve yapay zeka ile geliştirdiği bir sistemi öğrencilere sunuyor. Cambly AI, temelinde chat sistemi ile çalışıyor. Yani soru-cevap şeklinde ilerleyerek öğrenmek istediğiniz konularda size yardımcı olmaya çalışıyor. FLAI gibi derse dahil olup bir analiz çıkarmıyor kısacası. Daha çok ekstra bir özellik olarak gelen Cambly yapay zekası, yardımcı bir kaynak görevi görüyor.

Son gelişmelerle birlikte, maalesef Cambly AI âtıl bir duruma gelebilir. Yani kimse Cambly AI ile çalışmaz ve yönünü Chatgpt’ye çevirir. Bu noktada Cambly’den ders alacak öğrenciler için bu özellik cezbediciliğini yitirmiş durumda diyebiliriz. Peki siz ne düşünüyorsunuz? Aramızda Cambly AI kullanan var mı?

Bu konuda elbette daha önceden bir inceleme yapmıştım. İyisiyle, kötüsüyle Cambly AI hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklamanız yeterli olacaktır.

Buddy.ai

Şimdi incelemek üzere olduğumuz Buddy.ai uygulamasının çocuklara özel bir içerikle geldiğini belirtmek isterim. Buddy.ai, özellikle 4-10 yaş arasındaki çocuklar için idealdir. Herhangi bir öğretmen ya da canlı ders sağlamayan bu uygulama, destekleyici bir materyal görevi görüyor. Flalingo ya da Cambly AI’dan farklı olarak, tamamen yapay zeka üzerine kurulmuş bir sistemi var. Bu uygulama, sesli yanıt sistemiyle çalışıyor. Yani soru-cevap aktiviteleri sesli bir iletişim ile gerçekleşiyor. Bu da çocukları İngilizce öğrenirken konuşmaya teşvik ediyor.

Chatgpt’nin yanı sıra ortaya koyduğu fark ise eğlenceli ve renkli bir kullanıcı arayüzü. Buna ek olarak, çocuklar için sadeleştirilmiş cümleler ve konular, Chatgpt’nin sunduğu temel bir özellik değil. Ancak, kapsamlılık konusunda Buddy.ai bir öğrenim tecrübesi sunmuyor. Bu da büyük bir dezavantaj.

buddy-ai-logo

Fakat bu uygulama her ne kadar sesli bir sistem üzerine kurulu olsa da, bu konuda büyük bir eksikliğe de sahip. Sizin de araştırdığınızda fark edeceğiniz bir sorun, bu seslerin çok robotik olması. Yani gerçek biriyle konuşuyormuş deneyimini sağlamak için amatör bir uygulama kalıyor. Özellikle küçük çocuklara yönelik olmasını düşününce, aileler istedikleri verimi alamayabilir. Bu uygulamayı daha detaylı ele aldığım bir yazı da mevcut. Dilerseniz buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Makes You Fluent

Makes You Fluent, sistem olarak Buddy uygulamasına daha çok benziyor. Çalışabileceğiniz bi eğitmen ya da bir canlı ders olmamasına rağmen, size İngilizce öğretmeyi hedefliyor. Bu uygulamada yapay zeka, yine sesli yanıt formatında bir destek sağlıyor. Fakat yine Buddy uygulamasına benzer bir sorundan muzdarip. Bu sohbeti çok robotik bir sesle geliyor. Yani, destekleyici olarak kullanabileceğiniz bu uygulama, size sağlayabileceği tek faydayı da tam anlamıyla sunamıyor. Bu şekilde sesli yanıt sistemleri hali hazırda popüler yapay zeka teknolojilerinde mevcut. Yani Chatgpt 4o sonrası bunun da bir cazibesi kalmıyor maalesef. Fakat yine de bu uygulamaya karşı bir merak içindeseniz, sizi bu yazıma almak isterim.

Sonuç: En Doğru Yapay Zeka Teknolojisi Flalingo’da

Bugünkü yazımızda, yapay zekanın nimetlerini ele aldım. Bildiğiniz gibi yapay zeka teknolojisi ilerledikçe, hayatımızın bir parçası haline geldi. Elbette eğitimde de hayat kolaylaştırıcı bir gelişme olan yapay zeka, siz İngilizce öğrenmek isteyenlerin de merakını cezbediyor.

Bugün, yapay zeka ile geliştirilen, ya da desteklenen uygulamaları inceledim. Fakat içlerindeki en faydalı kullanım şekli, Flalingo’da bulunuyor. FLAI, analiz yetenekleri çok güçlü bir uygulama. Öğrencilerin İngilizce yeteneklerini çok iyi sınayıp, nokta atışı tavsiyelerde bulunuyor. Hem öğretmen, hem öğrenci performansını daha da geliştiren FLAI, doğru ödevlendirme ve ders takip sistemiyle verim kaçınılmaz hale geliyor. Inanıyoruz ki yapay zeka bize güzel imkanlar ve parlak bir gelecek sunacak. Bu gelişmeler, yalnızca bunun bir fragmanı. Ancak dil öğrenecek olanlar için Chatgpt bir dezavantaj yaratıyor. Çünkü herkes eğitmenlerin gereksiz olduğu yanılgısına kapılmış durumda. Şayet İngilizce öğrenimizi bu fikirle ertelerseniz, pişman olma ihtimaliniz çok fazla. Çünkü yapay zeka henüz o kadar gelişmiş değil ve elimizdeki aracın amacı da o değil. Lütfen teknolojik gelişmeleri doğru okuyun ve eğitiminizi ihmal etmeyin!

Peki sizin fikirleriniz neler? Bu uygulamalardan herhangi birini kullandınız mı? Ya da tavsiye eder misiniz? Fikirlerinizi paylaşmanız İngilizceciniz olan beni çok mutlu edecektir. Bu yazıdan da bu kadar; İngilizce sizinle olsun!

2024’te En İyi Online İngilizce Platformları

Öğrencilerin Yorumlarına Göre Sıralandı

9.8
  • Yabancı öğretmenlerle bire bir online İngilizce dersleri
  • Yapay zeka destekli FLAI ile ders sonu analiz
  • Profesyonel Oxford Üniversitesi materyalleri
  • Müşteri hizmetlerinin izinsiz iletişime geçmesi
8.5
  • Yabancı öğretmenlerle bire bir ve grup İngilizce dersleri
  • Konulara göre İngilizce materyal desteği
  • Aynı öğretmeni bulamama sorunu
  • Fiyata göre daha az ders hakkı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu