fbpx

2024'ün EN İYİ İngilizce Öğrenme Platform Yazısını İncele

Şimdi İncele
GenelOnline İngilizce

Yapay Zeka vs İngilizce Öğretmenleri Karşılaştırması

Yapay zeka vs İngilizce öğretmenleri, aslında pek çoğunun aklındaki karşılaştırma ve belki de herkesin favorisi farklı. Günümüzde, yapay zekanın İngilizce öğretmeni olup olmayacağı hakkında pek çok fikir ortaya atılıyor. Özellikle, İngilizce için öğretmen ve öğrencilerin merakla sorduğu “yapay zeka İngilizce öğretmenlerinin yerini alacak mı” sorusuna birlikte cevap arayalım. Merak ettiğiniz her şeye anında cevap verebilen, siz İngilizce öğrenmek istediğinizde doğru planı çıkarabilecek olan yapay zeka… Peki, size İngilizce öğretebilir mi? Gelin, yapay zeva vs İngilizce öğretmenleri karşılaşmasına bakalım.

Yapay Zeka ile İngilizce Öğretmenleri Tarihe mi Karışacak?

Yapay zeka vs İngilizce öğretmenleri karşılaştırması için inceleme yaparken önce eğitim noktasında yapay zeka gelişimlerine dikkat çekmemiz gerekiyor. Bu noktada, “Yapay zekanın eğitim alanındaki etik problemleri” başlığı karşımıza çıkıyor. Çünkü, davranış modeli olarak hala inşa aşamasında olan bir teknoloji. Dolayısıyla, eğitim gibi kritik noktalarda nasıl davranacağı noktasında muallakta. Yani, belirsiz pek çok davranış gösterme eğilimine sahip. Hal böyle olunca, teknoloji çılgınlarının sonsuz güvenine karşı zıt fikirler doğuyor. Tıpkı benim gibi şüphe ile yaklaşan eğitimcilerin argümanları daima çakışıyor. Yapay zeka modelleri ne kadar öğrenirse öğrensin, İngilizce öğretmenlerinin yerin alamaz. Bunun sebebi yapay zekanın, öğretmenlik becerilerine sahip olmaması. Çünkü öğretmenlik, sadece hazır bilgiyi sunmak değil, iyi davranışlar da aşılamak demek.

Bu konuda tarafsız kalma sözü veremem. Ancak, size dil eğitimi ve spesifik olarak İngilizce öğrenimi noktasında temel olan argümanları paylaşabilirim.

Yapay Zeka ile İngilizce Eğitimi Gerçek Olabilir mi?

Yapay zeka ile İngilizce eğitiminin nasıl olacağına dair oldukça fazla senaryo var. Bunların bazısı karamsar, bazısı ise toz pembe. Gel, biz birlikte yapay zeka ile İngilizce öğrenirken karşılaşabileceğin bazı handikaplara bakalım.

Yapay Zeka, insanlardan ve internet üzerinden elde ettiği veriler ışığında öğrenerek kendi bilgilerini kesinleştirme eğiliminde. Bu durum ile İngilizce öğrenirken kesin ve net bilgiye sahip olan bir öğretmen görevine yüzde yüz sorumluluk sahibi olamıyor. Başlık başlık yapay zekanın İngilizceyi öğrenmek konusunda yaratabileceği bazı sorunlardan bahsedeceğim.

Bu noktada, sizlere konuyla ilgili spesifik bir yapay zeka modeli olan Chat GPT 4o ile ilgili yazıma bakmanızı tavsiye ederim.

Yapay Zeka İngilizcede Yüzeysel Davranır

Yapay zeka, İngilizce için önyargılı kalıplara sahip olabilir. Çünkü, yapay zeka veri analizi yaparak doğru bilgiye ulaşmaya çalışır. Böylece, elde ettiği verilerin analizini kaydederek bilgiye dönüştürür. Öğrendiği bilgilerin doğruluğunu istatistiki olarak tespit eder. İşte bu yüzden bilgilerinin kaynağına, dolayısıyla pratik alandaki kullanımlarına yapay zeka ile ulaşmak zordur. Bu durumda, bazı verilerin yapay zekanın karşısına istatistik olarak çok çıkması bir yüzeysellik yaratır. Bu yüzeysellikten dolayı, öğrendikleriniz de yüzeysel kalır.

Yapay Zeka Öğrencilerin Kavrama Kabiliyetlerini Anlayamaz

İngilizce öğretmenleri, doğru bilgiyi araştırmak ve bulmak için yıllarca sadece kendi alanında eğitim alır. Dolayısıyla, kendi bilgilerinin dayanağını bilir ve açıklama yapar. Yapay zekanın aksine, öğretmenler çoğunluğun sahip olduğu bilgilere dayanarak, açıklayıp geçmez Öğrenci ile iş birliği içinde bir süreç ilerletir. Öğrencinin nasıl ve ne şekilde daha etkili şekilde anlayacağını yine öğretmenler bilir ve farklı teknikler uygular. Çünkü herkesin öğrenme şekli ve yatkınlıkları farklıdır. Yine aynı şekilde, İngilizce öğretmenleri öğrenciye doğru bilgiye ulaşması için kaynaklara ulaşma şansı sunar. Yapay zeka İngilizce öğretmeni olduğunda ise öğrenciye yalnızca “textbook” açıklaması yapar, öğrenmesi için çaba sarfetmez.

İngilizce Eğitimi Verenlerin Sorumlulukları

İngilizce Eğitimi verenlerin sorumlulukları kendilerinde saklıdır. Yani, örneğin özel ingilizce öğretmeni, dil kurslar veya online İngilizce platformları olsun… Bunların her birinde karşınızda bir muhatap bulursunuz. Ancak yapay zeka ile İngilizce öğrenirken yaşanan aksilikler ya da yapılan hatalarda karşınızda İngilizce öğretmeni yerine yapay zeka olacaktır. Bu yüzden, bir hata söz konusu olduğunda sorumlu kimse bulamazsınız. Bu durumda, hak beyan ederken ya da şikayetçi olurken ne yazık ki sesinizi duyurmak imkansızdır. İngilizce öğretmeniniz olarak yapay zekayı terci ettiğinizde, tüm sorumluluk yine size ait olacaktır.

Yapay Zeka İngilizce Öğretmeni Olursa 

Yapay zeka İngilizce öğretmeni olmak için yeterli donanıma şu anda sahip değil. Bunun sebebi, söz konusu olan hiçbir yapay zeka modelinin, bir İngilizce öğretmek için bir sisteme sahip olmaması. Ayrıca İngilizce eğitimi vermek için bir öğretmen gibi formasyona sahip olmaması bir diğer problem. İşte bunun için yapay zekanın İngilizce öğretmenlerinin yerini alacağını hiç sanmam. Bu yüzden, özel İngilizce öğretmeninden destek almak daha doğru görünüyor. Çünkü dil öğrenirken doğru seviyeden başlamak, doğru kelime ve konuları öğrenmek başarı için olmazsa olmaz. Chatgpt, öğretmen olmadığı için bu saydıklarımızı “henüz” yerine getiremiyor ve sistemsiz şekilde öğrencileri bilgi yığınına maruz bırakıyor.

Yapay Zeka Vs. İngilizce Öğretmenleri

Yapay zekanın öğretmenlerin rakibi, olduğu yönündeki iddiaların medyada geniş yer kapladığı bir gerçek.   Bu durum şahsen beni rahatsız ettiği için konuyu kapsamlı olarak bir süredir takip ediyorum. Bu süreçte takip ettiğim teknoloji dergilerin ışığında kendi fikrimi oluşturdum. Ayrıca, yapay zeka hakkında yazan journallerde yayınlanan yazılar ile güncellemeleri takip ettim. Son olarak da akademik makaleleri inceledim. Genel olarak algının, öğretmenler ile yapay zekanın düşman olmadığı yönünde olduğunu anladım. Aksine, eğitim sürecinde iş birliğinde olmasının faydalı olacağı yargısına vardım; bu yüzden yapay zeka vs İngilizce öğretmenleri karşılaştırması kimsenşn işine gelmez. Yani, Yapay zeka İngilizce öğretmenlerinin yerine gelmek yerine, onlara destek olmalı.

“Yapay Zeka Otur, Sıfır Aldın!”

Yapay zeka ile İngilizce öğretmenlerini mukayese ettiğim bu yazıda kendi fikirlerim nezdinde bir sonuca vardım. Bu sonuçta vardığım fikir şu oldu ki, yapay zeka hala bir öğrenci… Tamam, sınıfın inek öğrencisi diyebiliriz elbette. Dolayısıyla, bir öğretmenin sahip olduğu eğitim bilimleri inceliklerine sahip değil. Yani, “yapay zeka İngilizce öğretmenlerinin yerini alacak mı” sorusunun cevabı şimdilik, hayır. Manipülasyona çok açık ve yanlış bilgi ile sizleri yanıltır. Hatta, sizleri yanılttığı noktada, sorumluluğu da yoktur. En tehlikelisi güvenlik açıklarının çok fazla olması… 

Yapay Zeka vs İngilizce Öğretmenleri Karşılaşmasının Sonucu

Bu yazıda da yapay zeka vs İngilizce öğretmenleri çekişmesinin nabzını tuttuk. Sadede gelecek olursak, İngilizce öğrenirken yapay zekadan faydalanabilirsiniz. Ancak öğretmen olarak kabul edemezsiniz. Örneğin yapay zeka uygulamalarından çeviri yapabilirsiniz. Çünkü akıllı davranan bir teknoloji olduğu için, güncel İngilizce çeviri uygulamalarından daha isabetli çeviriler sunar. Ya da, boş vakitlerinizde pratikler yapmakta kullanabilirsiniz. Bir öğretmenden daha ziyade, sınıfın inek öğrencisi gibi her konuda bilgi sahibi. Bununla birlikte, yardım etmeye hazır ve nazırdır. Ancak bir öğretmenin yerini alması neredeyse imkansız, çünkü hala bir eğitim fakültesi mezunu değil. Yani, bir İngilizce öğretmeni olarak yapay zekaya “Otur, sıfır!” deme hakkını görüyorum kendimde.

2024’te En İyi Online İngilizce Platformları

Öğrencilerin Yorumlarına Göre Sıralandı

9.8
  • Yabancı öğretmenlerle bire bir online İngilizce dersleri
  • Yapay zeka destekli FLAI ile ders sonu analiz
  • Profesyonel Oxford Üniversitesi materyalleri
  • Müşteri hizmetlerinin izinsiz iletişime geçmesi
8.5
  • Yabancı öğretmenlerle bire bir ve grup İngilizce dersleri
  • Konulara göre İngilizce materyal desteği
  • Aynı öğretmeni bulamama sorunu
  • Fiyata göre daha az ders hakkı
8.2
  • Yabancı öğretmenlerle bire bir online İngilizce dersleri
  • İngilizce derslerin yanında Almanca, İspanyolca dersleri
  • Derse katılmayan öğretmenlerin denetlenmemesi
  • Diğer platformlara kıyasla yüksek fiyatlandırma

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu